Mobilya Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler – 2021
Uzun yıllar severek kullanacağımız mobilyaları seçerken rengine, kumaşına, dokusuna ve modeline dikkat eder, tam anlamıyla bizi yansıtan mobilyayı seçeriz. Yeni evlenecek olan kişiler ve evinde farklı bir dekorasyon yaratmak isteyenler her ne kadar mobilya seçiminde cesur davransada aile büyüklerinden biri mutlaka “Bunun temizliğini düşündün mü?” diye sorar. Merak etmeyin, mobilya seçiminiz ne olursa olsun uygun temizleme yöntemi ve düzenli bakımlarla mobilyalarınız yıllarca kullanabilir, leke, toz ve yıpranmalara karşı önlem alabilirsiniz. 2021’de pandemi ile beraber ev dekorasyonunda doğala dönüş başladı. Eskisine kıyasla evimizde daha çok vakit geçiriyor, yaşam alanlarımızı daha kullanışlı hale getiriyoruz. Özellikle bu dönem ile birlikte beyaz mobilyalar ve ahşap mobilyalar sıklıkla tercih edilen modeller arasına girmiştir.
Bunun yanında odalarımızı daha geniş gösteren aynalı mobilya modelleri, klasik bir şıklık sağlayan siyah mobilya modelleri yine tercih edilen mobilya modelleri arasındadır. Evimizi güzelleştiren mobilya modellerini uzun süre kullanmak için mobilya modelimize ve mobilyamızın kumaşına göre özel temizlik yapmalıyız. Temizlik yapmadan önce dikkat etmemiz gerekenleri, mobilya türlerine göre kategori haline getirerek anlatacağız.
Ahşap Mobilya Temizliği
Ahşap yapısı gereği eve sıcak bir dokunuş yapar. Bulunduğu ortamı ısıtarak, doğal bir atmosfer sağlar. Uzun yıllar severek kullanacağınız ahşap mobilyalar düzenli bakım yapıldığı taktirde yıllara meydan okur. Her dönem modası geçmeden kullanacağınız ahşap mobilyaların temizliği için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Ahşap mobilya üzerinde bulunan tozları yumuşak bir toz fırçası, kuru bez veya havlu kayıt yardımıyla alın.
- Ahşap mobilyaları temizlemek için özel ahşap temizleyici kullanın.
- Temizlik için asla su kullanmayın.
- Temizlik için sıvı bir temizleyici kullandıysanız hafif nemli bir bez ile mutlaka kurulayın aksi halde su alarak kabarmaya başlayabilir.
- Yılda en az bir kez ahşap mobilyalarınızı zımparalayarak terementin veya tik yağı ile besleyin.
- Ahşap mobilyanızda yanık izleri var ise saç kurutma makinesi ile yanık üzerine sıcak hava üfletin.
Keten Mobilya Temizliği
Modern ve minimal bir atmosfer yaratmak için tercih edilen keten kumaşlı mobilya modelleri, eve taze bir hava, bahar esintisi katar. Özellikle açık renk keten mobilyalar aydınlık bir alan yaratırken koyu renk keten mobilyalar basit ama şık bir alan yaratır. Ev dekorasyonunda sıklıkla tercih edilen keten mobilyaların temizliği için yapmanız gerekenler ise şu şekildedir:
- Ilık bir su ve beyaz sabunu karıştırarak, hafif dulu ama bol köpüklü bir karışım elde etmelisiniz.
- Keten kumaş yapısı gereği çok narin bir kumaş türüdür. Bu nedenle keten mobilyalarınızı temizlerken yumuşak bir bez kullanın.
- Bezi hazırladığınız suya batırın ve iyice sıkın. Keten mobilyalar suyu süngerlerine çekerek sonraki yıllarda kokuya neden olabilmekte. Koku problemi yaşamamak için çok az bir su kullanın.
- Nemli bezle keten mobilyalarınızı bastırmadan silin sonrasında yine nemli bir bez ile kurulayın.
- Dİlerseniz koltuğunuzu su özellikli süpürge yardımı ile kurulayabilir dilerseniz kendi halinde güneş görmeden kurumaya bırakabilirsiniz.
Kadife Mobilya Temizliği
Kadife kumaşı asil bir kumaş türüdür. Evde tercih edilen kadife mobilyalar klasik ve avangard model mobilyalarda sıklıkla tercih edilir. Bakımı diğer kumaş türlerine göre daha zordur. Özellikle evde çocuk veya evcil hayvan var ise sık sık temizlemek gerekir.
Kadife mobilyalarınızı temizlerken uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir:
- Yumuşak uçlu bir fırça ile kumaş yönüne doğru fırçalamanız gerekir.
- Hafif nemli yumuşak bir bez ile yine kumaş yönüne doğru bastırmadan silmeniz gerekir. Mobilyanızda leke kalmaması veya renk değişikliği yaşanmaması için mutlaka kurulamanız gerekir.
- Çay, mürekkep, yemek vb. zorlayıcı kirlerde profesyonel bir yardım alın veya kendiniz temizlemeden önce mutlaka mobilyanızı aldığınız yere danışın.
- Kadife mobilyalarınızı temizlerken rengi ne olursa olsun sirke, yumuşatıcı veya çamaşır suyu kullanmayın. Çabuk bozulan ve dikkat edilmediği taktirde çabuk deforme olabilen kadife kumaş asitli temizleyicilere karşı dayanıksızdır.
Tüm bunların dışında mobilyalarınızı yılda en az iki kez temizlemeniz gerekir. Temizlik periyodunuzu yaz temizliği ve kış temizliği olarak ayarlayabilirsiniz. Mobilyalarınızı hızlı kurması için asla güneş altında bırakmayın. Mümkün olduğunca güneş almamasını sağlamalısınız. Evde küçük bir çocuk veya evcil hayvan var ise mobilya örtüsü kullanarak oluşabilecek ciddi lekelere karşı önlem almanızı sağlar.